Design,  Elämäntapa,  Muoti

Iätöntä designia omaan sisustukseen

Monet ovat viimeisen vuoden aikana miettineet uutta ilmettä sekä kotioloihin, toimistoon että omaan liiketilaan. Viimeinen vuosi on ollut kaikille meille niin erikoinen, että siihen ei olisi voinut mitenkään varautua, mutta se toi meistä monelle lisää aikaa miettiä core-bisneksen ohessa olevia tarpeita. Tai sitten vastaavasti olemme saattaneet päätyä etätöihin kotiin, tai huomanneet lisääntyneen työajan aiheuttaneen sen, että oman liiketilan huomiointi toi lisää tarpeita esillä. Sisustus niin yrityksen kuin kodin tarpeisiin on jatkuvaa, mutta samalla myös trendien kautta back-and-forth tyylistä. Trendit tulevat ja menevät ja monet sisustuselementeistä tulevat useita kertoja uudelleen. Esimerkiksi Tanskasta löytyy paljon sisustuselementtejä, jotka ovat julkaisun jälkeen tulleet monta kertaa uudelleen trendien aallonharjalle.

Tanskan Kööpenhaminassa vuonna 1872 huonekalunikkariksi tituleerattu Fritz Hansen aloitti toimintansa. Hänen tuotteitaan ovat tyylikkäät ja sittemmin ajattomat valaisimet, jotka ovat kestäneet aikaa jo sen 150 vuotta. Fritz Hansen valaisin ja tuotteet tunnetaan myös nimellä Republic of Fritz Hansen. Hänen designit ovat jaettu erilaisiin tuotesarjoihin kuten Kaiser Idell. Jotta jokin tuoteperhe kestäisi 150 vuotta aikaa on tuotteiden oltava tavalla tai toisella keskiverrosta poikkeavia. Yksi Hansenin oman Christianshavnin verstaan perusajatuksista oli tuottaa korkean laadun tuotteita, josta on tullut yksi yrityksen tavaramerkki, joka jo jatkunut yrityksen toiminnan ohessa perustamisesta lähtien.

Sisustuksen tuulia trendien kautta

Jos olet koskaan katsonut, etsinyt tai miettinyt oman sisustuksesi tai liikkeesi pintojen värejä, valaistusta tai kokonaiskuvaa, olet varmasti huomannut, että ideoita kyllä löytyy, mutta mikä niistä kenties olisi se oikea. Sisustuksessa ei itseasiassa ole oikeata tai väärää, on ihan sallittua ottaa osa sieltä ja osa täältä ja yhdistellä vaikka eri vuosikymmenien sisustusteemoja ja ideoita tuottamaan yksi oma kokonaisuus. Varsinkin valaistus on yksi sisustuksen osatekijä, joka monelta unohtuu. Nykyään valaistukseen on tarjolla entistä enemmän sekä vaihtoehtoja, kuin myös tietoa. Aloittamisessa kannattaa kysyä apua valaistuksen ammattilaisilta, siltä muuten kaikki se tietomäärä valojen sävyistä ja vaikutuksesta voi tuntua liialliselta tiedolta. Esimerkiksi luonnonvalon ja keinotekoisen valon yhdistäminen kotona tai liiketilassa voi välillä tuoda mielenkiintoisia tilanteita.

Trendit tulevat ja menevät mutta kotioloissa niiden seuraaminen saattaa olla jokseenkin turhaa, vaan paras lopputulos saadaan omien mielihalujen ja kenties trendien yhdistelmästä. Sisustussuunnittelijoita voi käyttää avuksi, mutta jokainen tekee omat päätökset siitä, kuunteleeko vai eikö suunnittelijoiden antamia ideoita. Toisaalta taas yritystoiminnassa pitäisi muistaa, että muutos on jatkuvaa ja yrityksen liiketila, toimisto ja muut mahdolliset operatiiviset tilat kaipaavat aika-ajoin muutosta. Esimerkiksi ravintola-alalla puhuttiin aikoinaan, että aktiivisilla kehitysalueilla ravintoloiden pitäisi uudistua parin vuoden välein ja vähän vähemmän aktiivisemmilla alueilla muutaman vuoden välein. Ravintola, joka toimii liian pitkään samassa tilassa ilman muutoksia, luottaa liikaa menneisyyteen. Varsinkin yritysmaailmassa kannattaa tehdä sisustuksellisia muutoksia aina muutaman vuoden välein, niin asiakkaatkin huomaavat yrityksen olevan aktiivinen.

Koti ja arki

Arjen sisustus on sitä, että esimerkiksi oman etätyöpisteen suunnittelussa pitää ottaa huomioon monia asioita. Ne eivät ole pelkästään toiminnallisia asioita, niiden pitää liittyä myös viihtyvyyteen. Ergonomiset ratkaisut taasen varmistavat sen, että oma keho jaksaa tulevinakin vuosina eikä väärät työasennot vie tulevien vuosien työtehosta isoa haukkausta.

Oman etätyöpisteen suunnittelussa, mieti ainakin näitä asioita:

  • tuoli, joka sopii oikeasti sinulle
  • pöytä, joka on oikeasti oikealla tasolla ja oikean kokoinen
  • valaistus, joka toimii sekä työtarpeisiin että kodin sisustukseen
  • työvälineet, jotka sopivat sinulle oikeasti – älä siis säästä väärässä paikassa

 

 

Vastaa